Alla samlingar
Tips och trix
Konsten att skriva bra kategoribeskrivningar
Konsten att skriva bra kategoribeskrivningar
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

När det kommer till sökmotoroptimering (SEO) för en e-handlare är detta en viktig pusselbit för att lyckas bra med sin e-handel. Förutom köpt trafik som Google Ads eller Sociala medier så måste man också lägga en bra grund för SEO.
Med en bra SEO kommer du få "kostnadsfri" försäljning som sen bär upp dina andra riktningar.

Varför är kategorier viktiga ur ett SEO-perspektiv?

En kategori är viktig för att det är den sida man enklast kan driva organisk trafik till. Människor söker oftast i breda termer så som - Svarta byxor, Vinterjackor, Fotbollar eller liknande. Tänk dig själv hur du gör när du söker, det är alltid en bra grund.

Om det sen skulle vara så att man har "heta" produkter som folk söker direkt på så som iPhone 14 eller liknande, då optimerar man själva produktsidan istället för en specifik kategori. Alternativt att man tar fram en landningssida med information om själva produkten och sedan har länkar till dom aktuella produkterna.

Vad är en landningssida?

En landningssida kan vara en kategori, produkt, undersida eller kampanjsida. Ja, you name it. En landningssida är egentligen bara en sida som man optimerar och den man vill att sökmotorerna ska finna mest relevant mot specifika sökord.

.... Men åter till varför kategorier är viktiga ut ett SEO-perspektiv. Tänk dig att vi idag ska optimera en del av vårt sortiment som i detta fallet är fotbollar. Då kan det vara så att vi under tiden vi utökat vårt sortiment lagt till en kategori som heter Bollar och i den har vi alla våra olika bollar som tennisbollar, fotbollar, volleybollar osv. Vi har inte så många olika bollar och tycker det känns lite "smalt" med att dela in dom i enskilda kategorier. Absolut, så kan det vara. Men du kan särskilja på vad som finns i navigationen och vad som finns i sitemap eller generellt på din sida. Vi skapar en kategorisida som heter fotbollar och skriver en SEO-anpassad kategoribeskrivning. När den är klar, kan vi via kategorin bollar skriva en SEO-anpassad kategoribeskrivning och länka till vår nya kategori fotbollar. Nu kanske det blev lite snurrigt. Men låt mig förklara.

Hur SEO-anpassar jag en kategori?

Det är enklare än vad man kan tro. Du behöver helt enkelt förklara för sökmotorerna vad som finns i den aktuella kategorin. Utan att förklara vad som finns kommer sökmotorerna gissa något och sedan placera er lite på avstånd och invänta småskalig organisk trafik för att mäta. I exemplet ovan ska vi SEO-anpassa kategorin fotbollar. Då kan man skriva enligt nedan.

I titeln på sidan ska det viktigaste sökordet vara med. I detta fallet Fotbollar.

Fotbollar (h1:a)

I det första stycket efter huvudtiteln fotbollar ska vi beskriva Fotbollar. Sökordet fotbollar måste också vara med i den första stycket och gärna också i fetstil.

Hos oss hittar ni ett noggrant utvalt sortiment av fotbollar. Vi importerar fotbollar ifrån hela världen och väljer enbart ut dom enskilt bästa. Letar du efter den boll som rullar bäst och längst. Handla hos Butiken.se för snabb leverans

Det är också en bonus om man kan hitta bra utläggningar till sökordet, som till exempel:

Vad används fotbollar till? (h2:a)

Samma sak som i det första stycket ska man försöka återupprepa det som finns i titel i första stycket.

Fotbollar används till att utöva en bollsport, där man använder fötterna för att spela runt bollen. Fotboll är en av världens största bollsporter och utövas över hela världen. Det är en enkel sport att förstå och alla kan vara med. Så om du ska arrangera en enklare turnering eller tävling kan fotboll vara en bra idé.

Utöver dessa texterna är det bra om man har möjlighet att ta fram en unik bild och lägga upp i samband med texten. Skriv gärna in sökordet som alt-tag på bilden också.

.... Nu när vi anpassat Fotbollar kan vi länka till den kategorin från vår kategori Bollar. Vi gör det genom att skriva en liknande text om bollar som vi gjorde med fotbollar. Och då med en utläggning om Typer av bollar i vårt sortiment.

Typer av bollar i vårt sortiment (h2:a)

I stycket om bollar listar vi våra olika typer av bollar och dom kategorier vi vill länka till.

I vårt sortiment av bollar hittar ni, Volleybollar, Fotbollar (länk till kategorin fotbollar) osv. 

När detta är gjort, har du lagt en bra stabil grund för en SEO-optimerad kategorisida, som dessutom har en relevant länk mot sig. Länkar är en del av sökmotorernas algoritm att hitta relevans och matcha din sida mot olika sökord.

När du söker vidare information om sökmotor-optimering så kommer du stöta på begrepp som on-page och off-page optimering. Detta vi har gjort här idag är on-page och det som man själv kan påverka.

Off-page optimering förklarar vi mer om en annan dag. :)

Fick du svar på din fråga?